ponedeljek, 21. april 2014

SI PRIPRAVLJEN NA DOLGOTRAJNO ZVEZO?

Gotta have an angel of your own
To be there for you when things go wrong
To make you feel special
Love ya strong
An angel of your own

Glen Clark – Angel

Če si kdaj gledal mojo TV serijo – in, priznajva si, ni šans, da bi kdo pomislil, da ti kupi to knjigo, razen če si prilepljen na televizijo, vsakič ko se moja velika glava pojavi na ekranu vsak torek zvečer – veš, da so mi všeč dobri osnovnošolski vici. V enem od mojih najljubših nastopata učiteljica male šole in Janezek.

Razred se uči abecedo. Med naštevanjem od A do Ž, morajo učenci povedati besede, ki se začnejo s tisto črko. Učiteljica vpraša, ali kdo od učencev pozna besedo, ki se začne s črko A. Janezkova roka švigne kvišku, a ker ga učiteljica pozna in ve, da bo najverjetneje rekel anus, ga preskoči. Nato beseda na B. Batina. Nato C. Cipa. In tako dalje. Ko pride razred do črke Z, si učiteljica premisli in pokliče Janezka, saj se ne spomni nobene kletvice, ki bi se začela s črko Z. Janezek vstane in reče: »Zebra … z ogromno pizdo!«

Obstaja pa še ena beseda na Z, ki jo vsi poznamo. Zveza. In večkrat kot ne, nam jo je težje izreči kot katero koli kletvico.

Zveza.

In veš, zakaj jo je težko izreči? Ker moški radi lovijo punce. Radi se zajebavajo. Radi vohajo svoje prdce. Ampak sovražijo, sovražijo, sovražijo zveze. Razen tega, da zajebavamo prijatelje, ki si ne znajo najti dekleta, nikakor ne znamo furati zveze. In še pomembnejše: ne znamo furati samih sebe v zvezi.

Misliš, da si se pripravljen obvezati? Sprazniti par svojih predalov za njene reči? Se limitirati na zgolj eno vagino? Je sploh prav, da razmišljaš o tem? Vseeno razmišljaš o tem?

Če bi se držal mojih nasvetov, bi lahko na tej točki zaključil s to knjigo. Ne bi ti bilo treba brati tega zadnjega dela. Sem pa precej zadovoljen, da nisi, ker sem resnično prihranil najboljše za konec. Izvzemši seks slovar. Tega nič ne prekosi.

Ker si prišel do sem, veš, kam pot vodi, zato se kar lepo vrziva na stvar. Še zadnjič ošili svinčnik in reši tale kviz.

* * *

1.) Predstavljaj si samega sebe z dekletom, s katerim si sedaj, čez pet let. Zapri oči in se potrudi. Kaj počneta?
a) Drživa se za roke na plaži, čutiva tisti močen občutek ljubezni, ki lahko izhaja le iz globoke predanosti drugi osebi.
b) Dere se name, kot da sem se pravkar usral na posteljo, zaradi vseh stvari, ki jih počnem narobe že vse življenje.
c) Vračam se iz službe v čisto hišo, na toplo kosilo in k nekomu, ki ga zanimajo moje zgodbice (prav tako je vse v črno-belem).
d) Počutim se napeto in malo v strahu, toda nekako me ta negotovost privlači. Kot alkoholikovega otroka veseli božič.

Noben od teh odgovorov ni napačen. Prava zveza zrelih oseb je marsikaj, zato ti podeljujem točko, kakor koli si že želiš. Če se držita za roke na plaži z občutkom pripadnosti, je to predstava trmastega optimista – veliko sreče! Še več sreče ubogemu realistu, ki si predstavlja samega sebe, kako ga žena nadira. Scenarij počiščene hiše je čista TV fantazija, toda če si izbral ta odgovor, si vseeno dodaj točko, ker verjameš v TV, kjer jaz služim svoj denar. Sam si vseeno predstavljam, da je pravi odgovor d): na trnih, toda vseeno v pričakovanju nečesa dobrega.

2.) Katero od naštetih stvari boš v vsakem primeru moral storiti, ko boš enkrat v dolgotrajni zvezi?
a) Morale me bodo zanimati tapete.
b) Moral se bom ozreti okoli sebe, preden prdnem.
c) Moral bom kupovati tampone.
d) Moral ji bom biti predan.

Če se že danes ne oziraš okoli sebe, preden ga spustiš, niti ne začenjaj. Če to ve o tebi, ko začneta, nima fronte, da bi ti začela oporekati kasneje. Če ne želiš kupovati tamponov, se mi zdi, da iz muhe delaš slona in si zaslužiš iti v trgovino. In nikoli se ne predaj! Sodelujeta, seveda. Privoliš na trenutke. V skrajni sili celo popolnoma popustiš. Nikoli pa se ne predaš! Presenetljivo je tako pravilni odgovor a), ker je zanimanje za tapete del sklepanja skupnih odločitev v zvezi s stvarmi, ki so pomembne le enemu. Četudi ti je vseeno, morata kljub temu oba preveriti vse opcije, saj bo le tako ona prišla do zadnje odločitve. Kar boš ti doživljal pri tapetah, bo ona pri puhalniku za listje, računalniku ali avtomatskih garažnih vratih. Tako pač to gre.

3.) Česa ne boš nikoli počel, ko boš enkrat v resni zvezi?
a) Položil Keire Knightley.
b) Položil svojih nog na kar koli, kar niso tla – no, na tla in na lestev, ko bo potrebovala, da kaj popraviš.
c) Se odločil brez premisleka: »Bo to njej kul?«
d) Gledal DVD-jev in masturbiral s sijajno zapustitvijo resničnega sveta.

Kljub temu, da je res, da ne boš nikoli položil Keire Knightley, to ni zaradi tega, ker boš v resni zvezi. Gre za to, da si ona lahko izbere katerega koli moškega na svetu, ti pa si se naučil, kako biti dec iz knjige, ki jo je napisal komik. Pravilen odgovor je c), ker ima vsaka odločitev, ki jo boš storil, posledice tudi zanjo, direktno ali posredno. Večkrat si boš rekel: »Boli me, če ji je to kul ali ne! Zaslužim si položiti svoje noge na mizo in si pogledati DVD Keire Knightley!« Ampak si vsaj pomislil na njo. To je pomemben del – da si jo upošteval. Da jo preprosto upoštevaš, včasih punci pomeni vse na svetu in v večini primerov je to tudi vse, kar potrebuje.

4.) Kdo je tvoj vzor za dolgotrajno zvezo?
a) Moj kaj?!
b) Henrik VIII.
c) Tisti postavni, priljubljeni glavni junak iz According to Jim.
d) Jerry z naše ulice, tisti z ogromno parcelo.

Pravilni odgovor je c). Kaj, si pozabil, kdo piše to knjigo? Jim s televizije velikokrat zajebe situacijo, toda on resnično ljubi svojo ženo. Poskrbi za svoje otroke in jasno ti je, da sta skupaj z ženo srečnejša, kot bi bila narazen. Če prav pomislim, bi bil odgovor a) tudi OK, zato ti ne morem odreči točke zanj. S seznama reči, ki jih lahko drugemu človeku zavidaš, mora biti zveza zelo blizu dna. Če si odgovoril Henrik VIII., si odvzemi točko za pametovanje, si jo pa vrni za poznavanje kančka angleške zgodovine (Simone sem ukazal, naj pogoogla 'Zanič soprog' pa je našla njega). Kar pa se tiče Jerryja s tvoje ulice, če je njegova zveza tako popolna, zakaj potem prebije toliko časa na parceli s cevjo v rokah?

5.) Zdrava zveza pomeni?
a) Noben od naju se ne prehladi več.
b) Vzameš si čas, da se posvetiš njenim čustvenim potrebam.
c) Veliko seksa in malo kričanja.
d) Početje reči, ki jih ona želi, dokler ne popizdiš in ji rečeš, naj te pusti na miru.

Vse našteto je del zdrave zveze. Tudi če si totalna pička in si odgovoril z d), si prištej točko.

6.) Skupaj sta že tri leta. Do sedaj si v zvezo vložil precej napora, toda kjer sta, je prav zaradi tega čudovito. Kdaj lahko prestaviš v ler?
a) Zdaj.
b) Nikoli.
c) V leru sem že ves čas. Tisti napor sem omenil le zato, ker ves čas poslušam, da so zveze naporna reč!
d) Je to trik-vprašanje?

Da, je trik-vprašanje. Toda b) je zelo očitno pravilen odgovor. Tudi če bi kdaj, hipotetično, prestavil v ler, ne smeš tega nikoli omeniti naglas. To bi bilo kot mahanje rdeče zastave pred bikom. Pred bikom s katerim spiš skupaj.

7.) Odločiš se zdajšnjo zvezo speljati do konca. Kakšna bo razlika med tvojo ženo in tvojim dekletom, če govoriva o isti ženski?
a) Ista bejba, večja rita.
b) Veš tisti občutek, če si v najemu, te boli đoko za hišo, če pa si lastnik hiše, te razkuri vsak majhen detajl, ki ni po tvojem. No, to, in ti si hiša.
c) Veš tisti občutek, ko se voziš z vodnim skuterjem na počitnicah in si misliš: »Tole bi bilo pa super imeti doma, da bi se lahko z njim vozil ves čas!« In potem ga kupiš in samo leži tam v garaži in si misliš, da si zapravil kup denarja, ker ni niti približno tako zabaven, kot si si predstavljal, da bo; potem se postara in novi, bolj seksi modeli vodnih skuterjev pridejo na trg in si misliš da bi bilo fino imeti novega, ker je boljši in vsi prijatelji bi bili ljubosumni. No, to, in ona je vodni skuter.
d) Veš tisto, ko si bil majhen, si imel res rad bonbone in ves čas si si želel le bonbone in nič drugega. Potem pa se postaraš in začneš ceniti tudi krompir, v vseh oblikah, in zrezke in občasno tudi solato za popestritev. No, to, in tvoja punca so bonboni in tvoja žena je velikonočna večerja.

Tudi tale je zagoneten, ker so vsi od teh odgovorov tehnično precej natančni. Pri tem vprašanju gre za perspektivo. Kako boš ti gledal na stvari, vpliva na to, kako bo ona reagirala. Če se boš pogovarjal s samskim tipom, boš verjetno rekel: »Ista bejba, večja rita.« Preprosto, ker se bolj smešno sliši, ni treba na veliko razlagat in izpadeš precej moder. Toda velikost njene rite ni tvoj glavni problem. Seveda, opomni jo. Opomni jo vsak dan, a daj ji vedeti, da se »samo hecaš«. Odgovor, ki ti prisluži točko, je d) pa še precej podobnih stališč sva. Svoje dekle imaš rad, zaradi vseh zabavnih stvari, ki jih počneta skupaj. Ko najdeš človeka, s katerim rad počneš bedne stvari skupaj, je to tvoja žena.

8.) Preden postaneš preveč samozavesten, tudi ona bo tebe videla drugače kot moža. Kako?
a) Kako se oblečeš, je odvisno od tega, kaj nosi ona, torej res ne boš oblekel tega!
b) 'Pripomba kar tako' ne obstaja več. Vsaka tvoja izjava bo podvržena kirurškemu seciranju, kot da si Alan Greenspan.
c) Še vedno ne obožuješ mačk, ampak njena mačka je resnično posebna! Res je! Res!
d) Vse našteto.

Odgovor je e) +. Plus predstavlja vse nove stvari, za katere boš izvedel na dnevni bazi. Ne boš se počutil nič drugače, v resnici niti ne boš drugačen, toda ti ne gledaš skozi njene oči. Da bi ti to uspelo, bi moral prebivati v njeni glavi in to ni prostor, kamor bi želel iti. Kadar koli.

9.) Seks v resni, dolgotrajni zvezi je:
a) Edina razlika med njo in pločnikom.
b) Oddaljene sanje, ki bi si jih želel nekega dne ujeti.
c) Ne tako pomemben.
d) Super, dokler ona ne izve.

Morda zveni precej grobo, ampak odgovor je a). Doma si ne želiš cimre, najboljše prijateljice, poslovne partnerice ali kolegice. Želiš si ljubimke. Nekoga, ki te ljubi. Ki ljubi. Ljudje ti bodo rekli: »Seks ne reši nobenega problema.« Morda ga res ne, ampak se pa po njem resnično dobro počutiš, da se lahko spopadeš s katerim koli problemom. Včasih kak filozof iz brivskega salona pribije: »Nič ni tako narobe na njej, česar dober fuk ne more popraviti.« Ta starec se ne moti. Ne vem, kaj toliko časa zapravlja v brivskem salonu, ampak moti se ne.

10.) Izključna, najbolj pomembna stvar v zvezi je:
a) Ne vem, poslušanje al pa kej.
b) Seks.
c) Zmagovanje.
d) Sočutje.

Odgovor je b) in če si falil, bodi malo bolj pozoren, jebenti! Celotno vprašanje 9 sem posvetil seksu in potem greš in odgovoriš nekaj drugega kot seks. Seks! Morda si misliš: »Ampak, kaj pa vzajemno spoštovanje, kaj pa tovarištvo, kaj pa ljubezen?« Tu je moj odgovor: »Ljubezen brez seksa je prijateljstvo, seks brez ljubezni je maturantski izlet, in če si želiš tovarištva, si nabavi psa.« Mnogim življenjskim padcem se boš uspel ogniti, če boš redno seksal s svojo ljubljeno. Enostavno ne bo lukenj. Če se bodo pojavile, boš dovolj siguren, da se jim boš ognil. Kako to veš? Ker sta imela svoje ustnice okrog genitalij IN skupaj sta se odločila, katerega kabelskega ponudnika bosta izbrala. Oseba, s katero počneš ti dve izjemno različni – a zelo pomembni – stvari, je oseba, ki jo v svojem življenju potrebuješ.

* * *

In sedaj točkovanje. Iskreno rečeno, če si odgovoril pravilno na zadnji dve vprašanji in imaš stalen, obojestransko zadovoljiv seks s svojo partnerko (in le s svojo partnerko), lahko preskočiš ta, zadnji, del. Toda knjiga je že plačana in ni bilo nobenega seksam-s-punco popusta, tako da, zakaj ne bi vseeno prebral do konca? Morda se česa naučiš. Če si narobe odgovoril na zadnji dve vprašanji, pojdi do svoje izbranke, jo noro položi, potem pa pridi nazaj in preberi še zadnji del knjige.

1 komentar:

  1. 'Si pripravljen na dolgotrajno zvezo?' je prevod poglavja 'Are You Ready for a Long-term Relationship?' iz knjige 'Real Men: According to Jim' stand-up komika, pisca in igralca Jima Belushija.

    Z vsem spoštovanjem, Naughtius Maximus.

    OdgovoriIzbriši