ponedeljek, 28. april 2014

SEVALNA KRIZA

Laboratorij TFF12 za ionizirajočo radiacijo in sončeve pege je prejšnji teden v priznani znanstveni reviji, namenjeni za prebiranje zgolj znanstvenikom in ne navadnim smrtnikom, ki do informacij, podanih v njej, lahko pridejo le preko rumenega tiska v obliki na procent odmerjenih kolobarjev nepomembnih statistik ali veganske propagande HLS (Healthy Life Style) lobija, objavil šokantno novico o škodljivem vplivu presežka radioaktivnega sevanja na literarno udejstvovanje regije.

Rezultati raziskav jasno kažejo, da so literarni producenti na področjih z visoko stopnjo radioaktivnosti manj produktivni, standard njihovih del pa radikalno pada s stopnjo sevanja – tako je količina izdane poezije v Fukušimi v zadnjih dveh letih padla za 27,5%, dramatike za 31,7%, število izdane proze pa je strmoglavilo kar za vrtoglavih 38,4%. Da o kvocientih izvirnosti in kakovosti niti ne spregovorimo.

Rezultati testov, ki jih je laboratorij vzporedno izvedel na podganah, so prav tako osupljivo zgovorni. Podgane, ki so bile podvržene sevanju, so izkazale nične zmožnosti kulturnega produciranja. Najprej so začele izgubljati občutek za metafore, po večurnem radioaktivnem tretmaju sta sledila tudi smisel za abstraktno razmišljanje in humor. Po celodnevni izpostavljenosti sevanju z močjo 50 sievertov pa so se prevalile na hrbet in obmirovale v očitnem pričakovanju vladnih subvencij. Le nekaj kosov čistega plutonija je bilo potrebnega, da je podganja kulturna krajina popolnoma opustela.

In nevarnost ni omejena na oddaljene kraje.

Kot je znano, je najhujša literarna katastrofa doletela mesto Pripjat na severu Ukrajine. Po izbruhu sevanja iz bližnje Černobilske elektrarne je kulturna dejavnost upadla za polnih 100%. Nekoč cvetoče mesto z lunaparkom in več tisoč prebivalci se je spremenilo v kulturno puščavo, kjer ni mogoče organizirati niti literarne čajanke. Anonimni vir, ki se nam je predstavil kot Stalker, nam je potrdil, da zastopanost na koncertih in gledaliških predstavah tudi po skoraj treh desetletjih še vedno 0%. Ravno danes mineva 28 let od zadnjega obiskanega kulturnega dogodka v mestu – šolske igre z naslovom Mali vesoljček, ki si jo je ogledalo 13 gledalcev. Piotr V. se je še vedno spominja z naklonjenostjo: »Čeprav sedaj obiskujem kijevsko opero, kjer so uprizoritve boljše za 98,1%, mi je še vedno hudo za kulturno sceno v Pripjatu. Še tamkajšnji grafitarji so potihnili.«


Strokovnjaki svetujejo, da si v primeru povečanega sevanja nadenete kisikovo masko in bela oblačila, nato pa poiščete javni center za osebno dekontaminacijo, kjer vas bodo oskrbeli s potrebnim papirjem in nalivnimi peresi. Pišite čitljivo in natančno, TFF-jevi eksperti na terenu pa bodo poskrbeli, da nivo vašega pisanja v nobenem trenutku ne bo upadel za več kot 9,9%, kot je predpisana meja.

Laboratorij je tako spričo novih spoznanj sprejel sklep, da nemudoma sproži akcijo varovanja literature pred kakršnim koli nenadzorovanim sevanjem. Na mail tysona.faf.12@gmail.com lahko oddate prošnjo za zastonjsko bio merjenje telesne doze sievertov z Geiger-Müllerjevim števcem na različnih mestih po Sloveniji. Ekipa strokovnjakov vam bo nato predpisala primerno čtivo za ponovno uravnoteženje telesnega literarnega koeficienta (LiKo - razmerja med literaturo in sevanjem). Naročite se še danes.

Ni komentarjev:

Objavite komentar