ponedeljek, 7. december 2015

VOJNA ZVEZD VII: 5 STVARI, KI JIH ŽE VEMO

1. Filmski napovednik je zgodba zase

Vse do sedaj smo novo epizodo Vojne Zvezd spoznavali prek filmskih napovednikov, teh malih odkruškov filma, ki jih z malo muzike in spretne montaže zlahka sestavite v dvominuten spot z odličnim suspenzom in akcijo.


Harrisonu Fordu ni bilo treba drugega, kot da se je pojavil na zaslonu z zlajnano frazo in starim prijateljem, pa so navdušenci dobesedno popadali s stolov. Če bi dejanski film zadržal takšen naboj, bi za obisk kinodvorane potrebovali potrdilo kardiologa.

Ampak ravno tu je keč - film nima privilegija, da bi svojo vsebino prepuščal domišljiji gledalcev, zato tekom dveh ur tudi ne more vzdržati napetosti kot enominutni predogled. Čarobnost trenutka se bo hitro razblinila ob dejstvu, da morata Han Solo in Chewbacca v novem filmu tudi odigrati svojo vlogo. Tu pa se že začnejo postavljati tista tečna vprašanja, po katerih bomo lahko ocenjevali film. Kako so se stari pritepenci razvili in napredovali tekom zadnjih 30 let? Kako veliko vlogo bodo imeli napram novincem? Jih bodo starci zasenčili ali pa bodo samo nostalgična priloga za dobre stare čase?

Nauk te zgodbe ni, da bo nova Vojna Zvezd beden film. Zgolj to, da se nam filmi zdijo najboljši takrat, ko jih pričakujemo, ne pa takrat, ko jih vidimo. Da dober napovednik ne predstavlja nujno dobrega filma, smo se že itak naučili pri Prometheusu.
Jebi se, Riddley Scott.

* * *

2. Zaplet filma bo tradicionalen

Dobri fantje so na begu pred slabimi. Slabi fantje so močnejši in bolje opremljeni, ampak dobri se vedno rešijo z mešanico sreče in iznajdljivosti. Kadar so dobri fantje na robu dokončnega poraza, jih rešijo nepričakovani zavezniki. Ti vselej priletijo v zadnjem trenutku, da gledalci slučajno ne bi ostali brez akcije in drame. Včasih kateri od dobrih fantov uprizori dramatično žrtvuje in se pusti ujeti, da ostali lahko pobegnejo. Včasih potem ti dobijo celo slabo vest in se vrnejo ponj v nemogoči misiji. Dobri fantje na koncu dosežejo majhno, a še kar pomembno zmago – film je vendarle trilogija, galaktična vojna se mora zaključiti šele čez dva filma. Morda celo kasneje.

Najmanj enkrat v filmu se zgodi, da dobri fantje sklenejo nek načrt in se odpravijo na tvegano akcijo. Sredi akcije se izkaže, da so slabi fantje njihov načrt že spregledali in jim nastavili past. Ampak, sledi presnečenje! Dobri fantje že ves čas predvidevajo, da jih hudobci čakajo v zasedi. Eden od njih iznenada potegne iz rokava asa, s katerim prvotni načrt vseeno uspe. Tudi to se seveda zgodi v zadnjem trenutku.

* * *

3. Androidi so izredno simpatični, dokler so v ozadju

R2-D2 in C3PO sta marsikomu ostala v spominu kot soliden humoristični odmor med akcijami. A že hiter prelet prvega filma razkrije, da sta bila veliko več kot to; Han Solo in Obi-Wan se pojavita šele globoko v drugem dejanju, vse dotlej pa je Novo Upanje film o dveh robotih, ki pobegneta z zasedene ladje in se prebijata čez planetarno puščavo, da bi tajno sporočilo predala naprej. Vmes izmenjata nekaj dialogov, ki se jih seveda ne spomnite; ker so tudi v resnici vredni pozabe. Če bi se C3PO pojavil danes, bi ga verjetno brez težav odpravili kot bedno reciklažo gejevskega stereotipa.


Novi android BB-8 čaka podobna usoda. Na prvi pogled je prijeten sci-fi nadomestek domače živali. Potem se ga boste navadili. In ko boste ugotovili, da v novem filmu dejansko igra eno ključnih vlog, vam bo začel iti na živce. Na vsake toliko časa se je vredno spomniti, da je Disney konglomerat, ki franšize pač ni kupil zato, da bo služil samo s tistimi nekaj evri na vstopnico. Tisti, ki po ogledu kupijo še igračo, poster ali pa kakšno drugo filmsko robo (ki čez nekaj mesecev itak konča na podstrešju), so h končnemu izplenu doprinesli bistveno več kot tisti, ki so si film ogledali v kinodvorani in potem odleteli domov. Mimogrede, maketa novega robotka je že naprodaj v bolje založenih trgovinah.

* * *

4. Stalni tipi so stalni

Good guy gone bad. Bad guy gone good. Hudobci, ki se zdijo na prvi pogled težki mamojebci, se ob prvi preizkušnji izkažejo za taktično in strateško nesposobne.


Modreci, ki so preživeli neštete bitke, ampak se odločijo umreti v najmanj primernem trenutku.


Neodvisna ženska, ki svojo enakopravnost izkazuje z brcanjem moških riti.


In najpomembnejše: zlobci bodo bolj zanimivi od dobričin. Bodimo iskreni: Luke Skywalker nas nikoli ni navdihoval tako kot Darth Vader. Prvega lahko kadarkoli zamenjate, ne da bi utrpeli hude težave z zgodbo. Vader pa je s svojim prepoznavnim dihanjem, masko in davljenjem na daljavo razred zase; je zlikovec, proti kateremu se je vredno boriti. Je oseba, na kateri je slonelo vseh šest dosedanjih filmov in ki očitno navdihuje tudi naslednjega. Usoda nove trilogije visi na tistemu, ki bo zasedel njegovo mesto.

* * *

5. Film ne bo slab

Na velike filmske produkcije se je dolga leta naslavljal očitek, da so v resnici intelektualno ubožni, da njihov stil povsem povozi vsako substanco, da jim je zgodba bolj v okras kot v kakšen resen namen.

Do neke mere se lahko strinjamo. Desetletja smo gledali spektakelske predstave, ki so svoje obupne, patetične štorije podpirale z vsiljivim oglaševanjem, najnovešimi tehnološkimi efekti in velikimi igralskimi imeni.

Pa vendar ne poenostavljajmo. Prvič, enkrat za vselej si priznajmo, da v blockbusterjih lahko uživamo. Tudi slab film je lahko zabavna in poučna izkušnja.

Drugič, ne pozabimo na dejstvo, da se celo Hollywood prilagaja razmeram. Današnja filmska publika je veliko bolj skeptična kot tista, ki je pričakala prvo Vojno Zvezd. Ne zato, ker bi ljudje sčasoma postajali pametnejši (čeprav si to radi predstavljamo), temveč ker ima povprečni gledalec danes na voljo veliko več izbire. Geekovske liste težko pričakovanih filmov imajo vsako leto več naslovov. Interneti so polni filmskih torentov, pa tudi recenzij, parodij in analiz. Že kot gimnazijci smo si pretočili in pogledali dovolj filmov, da bi se po starih kriterijih lahko oklicali za »filmske poznavalce«.
Problem današnjih kinematografskih spektaklov tako ni v tem, da bi bili slabi filmski izdelki. Obstajajo izjeme, a negledljivih skrpucal je na tem nivoju ostalo presenetljivo malo. Kvečjemu bi jim lahko očitali, da so postali predvidljivo solidni. Ostajajo v varnih PG-13 vodah, držijo se preizkušenih formul za uspeh in vsako tveganje je prekalkulirano in kalibrirano tako, da zadovolji najširši krog gledalcev. So kot komiki, ki bi se bali užaliti lastno publiko – impotentni in vredni pozabe.

Sila se prebuja bo tako po vseh objektivnih kriterijih boljši film od Novega upanja. Kar pa ne pomeni, da vam bo bolj všeč.

Se vidimo v kinu!

Ni komentarjev:

Objavite komentar