ponedeljek, 1. september 2014

LOGATEC, SLOVENSKI DETROIT

»V mesto smo prišli popolnoma nepripravljeni na grozote, ki so ga ohromile. Temni oblaki letošnjega poletja so se prelevili v hladen veter, ki je med drevesi v parku rezal do kosti in lep sončen dan je bil le zatišje pred antiliterarno nevihto, ki nas je čakala.«

Dr. Praskač, sievertant kreativnega pisanja,
Laboratorij TFF 12 za ionizirajočo radiacijo in sončeve pege

* * *

Pošast hodi po Evropi – pošast ionizirajočega sevanja. Vse moči stare Evrope so se zvezale za sveto gonjo proti tej pošasti, Laboratorij TFF 12 za ionizirajočo radiacijo in sončeve pege in Inštitut »Jožef Štefan«, Grajski park Vitez in Klub logaških študentov, tujska legija literatov Francoske Polinezije in nepismeni iz Černobila.

Kje je antileposlovni lobi, ki bi ga njegovi pišoči ne razvpili za ionizirajoče sevalnega, kje je antileposlovni lobi, da bi tako antileposlovcem, ki so šli dlje od njega, kot svojim reakcionarnim nasprotnikom ne bil zalučal nazaj sramotilnega očitka ionizirajoče radiacije?

Dvoje sledi iz tega dejstva.

Ionizirajoče sevanje priznavajo že vse evropske moči za moč.

Skrajni čas je, da antileposlovci pred vsem svetom odkrito razgrnejo svoje nazore, svoje namene, svoje težnje, in da pravljicam o pošasti ionizirajoče radiacije postavijo nasproti manifest lobija samega.

V ta namen so se antileposlovci najrazličnejših narodnosti zbrali v Pripjatu in …

Odlomek iz antileposlovnega manifesta[1]

* * *

»Logatčani so fajn ljudje. Živijo poštena življenja. Ne lažejo, zmerno kadijo, pijejo dovolj alkohola ter se ne poročajo. Sevanje jih je zadelo kot strela z jasnega. Moramo jim pomagati, to je naša dolžnost. Zaslužijo si več literarnih tekstov in besedil, ki spodbujajo dvig splošne ravni kulturnega udejstvovanja, sicer se temni oblaki letošnjega poletja ne bodo nikoli zares razblinili.«

Dr. GLaDOS, literarna radiologinja,
Laboratorij TFF 12 za ionizirajočo radiacijo in sončeve pege

Osrčje Logatca, 2014. Foto: Primož Sark

Humanitarna ekipa Laboratorija TFF 12 IRSP se je 28. 8. 2014 odpravila v to slovensko mesto z namenom dekontaminiranja izpostavljenih sevanju in širjenja ozaveščenosti o nevarnostih radiacije (in sončevih peg). »Sevalna kriza je prizadela tudi Notranjsko. Po svojih najboljših močeh se moramo potruditi, da odkrijemo, kakšna so stanja na domačih tleh in nato prevzamemo pobudo ter očistimo ljudi,« je na dogodku povedal eden od raziskovalcev, dr. Hahaha, literarni radiolog. Skupaj z ostalimi je v slogu alternativne medicine pozorno prisluhnil mimoidočim, ki so mu razlagali o svojih zdravstvenih in literarnih stanjih, nato pa v slogu prave medicine predpisal primerno leposlovno delo za terapijo. In kdaj pa kdaj Enciklopedijo Slovenije ali Sveto pismo.

* * *

14:52. V trenutku, ko sem snela plinsko masko, sem vedela, da je bila to huda napaka. Zrak je napolnjen z grozo. Oči komaj zdržijo napor sončnih žarkov, ki grejejo toliko bolj, sedaj ko so se temni poletni oblaki porazgubili z logaškega polja in je njihovo valovanje neovirano.

17:17. Živimo. A koliko dolgo še?

Iz dnevnika Dr. Python, oddelek za šakale in morilske čebele,
Laboratorij TFF 12 za ionizirajočo radiacijo in sončeve pege

(jez)deci vsebine pomagajo pri četrtkovi akciji Laboratorija TFF 12 IRSP. Levo: označevanje otrok za karanteno, desno: merjenje pritiska in ozaveščanje o koristnosti pitja alkohola. Foto: Ank-h.

Testi sicer kažejo primerno literarno izobrazbo ljudstva, ki je napredovalo preko petdesetih odtenkov sive, a po besedah dr. Praskača: »je mesto daleč od Francoske Polinezije. Še najbolj ustrezna primerjava bi bila s kakšnim Detroitom. Ljudje ne grejejo juh v mikrovalovkah, kot je to značilno za države a la Michigan, a zaščitni faktor kreme za sončenje in SAR vrednost mobilnih telefonov sta za večino še vedno neznanka. Mi je pa odleglo, ko sem razbiral podatke in odkril, da domačini ne uživajo preveč rib in morskih sadežev, kljub temu, da to mesto ostali državljani Slovenije poznajo kot tisti kraj proti morju

Izpostavi JSKD Logatec se mesto in vse bolj razširjeni festival Logaško poletje lahko zahvalita za Art market. Ta je letos ponovno združil moči mestnih borcev za kulturo, ki v teh temačnih časih skrbijo za zdravje prebivalcev. Laboratorij TFF 12 IRSP je v sodelovanju z Inštitutom »Jožef Štefan« pomagal ljudem razumeti, kako nevarno se je brez oblek sprehajati v okolici rudnika urana v Žirovskem vrhu, mnogo pa jim je olajšala delo splošna razgledanost meščanov, ki npr. niso še nikoli tvegali obiska Hirošime (niti eden od vseh testiranih). Tu je pripomogel tudi t.i. japonski večer, ki ga je Klub logaških študentov organiziral nekaj dni pred tem, kjer je dr. Nihilanth, kot pravi stric iz ozadja, poskrbel za več zakodiranih sporočil o japonskem vprašanju.

Logaški stebri družbe. Kultura kot upirajoči borec zoper spremembe v naravi. Foto: Primož Sark.

* * *

Pustili smo nekaj listkov, reklam za nafukatorja. Upamo, da bodo ljudje naročili storitev in jim bomo lahko pošiljali nezaželeno pošto s ponudbami naših zdravstvenih storitev. Vem, da njihovo izjemno poznavanje literature Dmitryja Glukhovskega pomeni, da že načrtujejo preureditev logaške podzemne železnice v antiradiacijski bunker, a ne moremo biti prepričani, da bo to dovolj.

Dr. Hahaha, sektor za tri plasti znanstvene fantastike
Laboratorij TFF 12 za ionizirajočo radiacijo in sončeve pege

* * *

Boj se nadaljuje. Le čas bo povedal, ali bomo sevalno krizo lahko spremenili v literarno blaginjo.


[1] Nadaljnje dešifriranje antileposlovnega manifesta smo morali začasno prekiniti zaradi ponavljajočih glavobolov raziskovalnega sektorja Laboratorija. Nekaj preučevalcev teksta je poudarilo pekoče bolečine v razmnoževalnih organih, razrast polipov in neustavljivo željo priključitve k Nihilanthovi sekti TFF 12.

Ni komentarjev:

Objavite komentar