ponedeljek, 22. december 2014

LIBRARNICA: DIABLO

Za bralce, ki po prebranem Križu čez križ še vedno želijo dodatno argumentacijo ali pa enostavno za troo fane, LUD TFF 12 predstavlja sledečo librarnico: Diablo.

* * *

 
Anu. Eno. Zgodba o Anuju je bolj podobna tisti o Dragonballovem Bogu (Kami), ki je iz sebe ločil vse zlo, Tathameta, velikega demona (Piccoro Daimaō), še vedno pa gre za prvotno božanstvo, stvarnika vsega in merilo sveta, ki je bil kreiran po njem.


 
Tathamet in Anu bijeta večni konflikt. Ta se nadaljuje v neskončnost tako v konkretizirani fantaziji med angeli in demoni kot v vsakem človeku, potomcu enih in drugih, entiteti, ki v sebi nosi obe esenci.


 
Diablov portret s svojimi rogovi kaže očitno pentagramsko shemo.


 
Paladin, lik iz drugega dela serije računalniških iger, je klasa vojščakov, ki uporabljajo luč (dobro) za vir svoje moči. Igralci poznajo njegov najmočnejši as v rokavu, to so meditativne avre in sveto kladivo.


 
V tretjem delu serije nam razvijalci ponudijo možnost igranja z likom križarja. Bojevnika, ki v sebi vzdržuje načela in vrednote zakarumovske religije tudi po tem, ko je vero na (bližnjem) vzhodu pohabil Mephistov vpliv.


 
Angel Inarius in Mephistova hčerka Lilith v ljubezenskem objemu, ki je imel za posledico raso Nephalemov, überljudekov, superjunakov in stvarjenje našega sveta, imenovanega Sanctuary (nekaj podobnega kot mu'afa, arabska beseda, eden od možnih etimoloških izvorov za besedo mafija na Siciliji). Nič čudnega, da angeli po vrnitvi Maltheala tretirajo ljudi (potomce Nephalemov) kot mafijoze, s katerimi je potrebno brutalno obračunati, ker v sebi nosijo demonskost. Beseda 'Lilit' se prav tako pojavi v Bibliji, le enrkat, pri Izaiji, kjer opisuje eno od osmih nečistih živali, ki imajo verjetno demonske lastnosti.


 
Cairnove skale, ki v drugem delu serije vodijo igralca v Tristram. Ko se jih dotaknemo v pravilnem zaporedju, se odpre portal po izmenjavi strel v obliki pentagrama.


 
Zemljevid katedrale v nunariju Sester slepega očesa. Popkviz, spomni se katedrale ali cerkve v obliki križa, ki je geografsko najbližja tebi.


 
Dva od protagonistov večnega boja sta tudi eden od sedmih prvotnih zlikovcev, Diablo, gospodar groze, in Imperius, nadangel srčnosti. Par je strašljivo podoben velikima nasprotnikoma iz krščanstva: Satanu in Mihaelu. Diablo je večkrat razumljen kot največji med demoni, v tretjem delu serije mu z zaužitjem črnega kamna duš uspe postati t.i. prvotno zlo, pred vrati Nebes se celo pohvali z nazivom Legija (Marko 5:8-9). Imperius se vklopi v krščansko shemo angelogije. Je en čin višje od angelov in voditelj angelskega koncila, kot je Mihael najvišji od nadangelov. Prav tako se v večnem konfliktu zrcali še ena parabola iz stvarnega sveta. 5 članov angelskega koncila (Imperius – srčnost, Tyrael – pravica, Maltheal – modrost, Auriel – upanje in Ithirael – usoda) vlada kot predstavništvo vseh angelov, kar pomeni, da so Nebesa zastavljena kot demokracija, medtem ko je despotskost 7 gospodarjev Pekla (Diablo – groza, Mephisto – sovraštvo, Baal – uničenje, Andariel – tesnoba, Duriel – bolečina, Belial – laž in Azmodan – greh) odraz njegove oligarhične oblike vladavine.


 
Andariel, gospodarice tesnobe, je prvi od sedmih gospodarjev pekla, ki jo premagamo v drugem in tretjem delu serije iger. Škorpijonska žela, kopita in kremplji so seveda vzeti od nečistih živali, da pa si punca dovoli razkazovati đozice in paradira okoli v tangicah, je zločin +1.


 
Mephisto v telesu Sankekurja, Diablov brat in najstarejši od treh velikih gospodarjev pekla, svoje ime dobi iz germanske mitologije (in krščanstvo ničesar ne sovraži bolj kot poganske like, to vemo), od koder si ga sposodi tudi Goethe, ko piše svojega Fausta, ki sklene pakt s hudičem, tamkaj imenovanim Mephistopheles.


 
Baal, Diablov in Mephistov bratec, v telesu čarodeja po imenu Tal Rasha pred napadom na Svetovni kamen v gori Arreat. Semitiska beseda ba'al se uporablja za več različnih bogov (lahko tudi za katerega koli boga) in je akt, ki ga Cerkev mirne duše označi za malikovanje.


 
Belial v hebrejščini pomeni 'ničvreden' in je eden od izrazov, ki se ga prevaja čisto in simpl kot 'hudič'. Angleški izraz 'Lord of Lies' Blizzardovci izrabijo do amena, saj večkrat v boju z njih okoli njega prične letati roj mušic. Lord of Lies postane Lord of Flies. Fani tega filma bodo hitro ugledali povezavo med gospodarjem mesta, ki seje zlo in kaos med svoje prebivalstvo in anarhično vlado otrok na zapuščenem otoku. Dobro odigrano, ni kaj.

Ni komentarjev:

Objavite komentar