ponedeljek, 28. julij 2014

PISUNSKO BOTRSTVO

Mala Lenee (6) iz predmestja Göteborga je pravi ekspert tradicionalističnega vzhodno mongolskega sloga, ki ga izrablja za čutno upovedovanje fantastičnih in mitskih motivov v avtorskih baladah, s katerimi nadaljuje že tako bogato ustno izročilo. Švedski literarni kritiki so jo zmotno poimenovali za eno izmed nosilk najmlajše generacije lastne književnosti in eno vidnejših predstavnic nove göteborške pomladi, a vplivov vzhodno mongolske literarne tradicije je nemogoče preslišati, kljub temu, da sama zanika kakršen koli stik s pol planeta oddaljeno azijsko nacijo.

Oddelek TFF 12 za azijske in afriške študije je njeno mojstrstvo prepoznal precej zgodaj in s švedsko Akademijo znanosti in umetnosti pričel tiho vojno za uveljavitev Leneejinih pesnitev, ki si zaslužijo posebno mesto v literarni zgodovini in njeno pravo umestitev med mongolske pesnice. Predsednik oddelka namreč trdi, »da je edina reč, ki malo umetnico loči od mongolske pesniške tradicije zgolj inovativen pristop rabe švedskega jezika, saj motivi in tematike prihajajo z vzhoda.«

Mala Lenee potrebuje vašo pomoč, da se uveljavi kot poetinja svetovnega kova, saj ji je od pričetka TFF-jeve göteborške fronte ŠAZU odrekel mladinsko štipendijo. Sklic za pomoč mladi umetnici je 00 06LENEE

* * *

V skoraj praznem stanovanju Savskega naselja v Ljubljani živi talentirani fikus, imenovan Željko (12). Željko je v svojem dolgotrajnem življenju skomponiral nad 50 oper in preko 200 vilanel, ki jih je skozi interpretativni ples nakazal na obširnih poljanah žita, kar so nekateri škodoželjno pripisali aktivnostim izvenzemeljskih bitij.

Željko, za prijatelje Žele, se zaradi poostrenih nadzorov na letališčih in pristaniščih zadnja leta le s težavo odpravi na potovanja po svetu, saj ga vrsta izučenih varnostnih delavcev precej razkrinka, ko mora sneti sončna očala. Edina rešitev, pravi, bi bila najem osebnega spremljevalca, ki bi mu pomagal čez mejo, a si ga ne more privoščiti zaradi pomanjkanja delovnih mest strojevodij v gorenjski regiji, za kar se je šolal.

Obrnil se je na TFF 12 s prošnjo za iskanje botrov, saj so njegovi projekti propadli celo na Kickstarterju. Janez K. in Primož L., redna bralca (jez)decev vsebine, sta se Željka že odločila sponzorirati, a je njuna pomoč premalo. Po izračunih bi potrebovali še cca. 15 botrov in botric, da bi Željku uspelo izpeljati naslednji projekt, na katerem je delal zadnja 3 leta in pol. Pomagate mu lahko s sklicem 00 12ZSCHELLE.

* * *

Vinko je po obetavnem začetku impro kariere na lokalnem radiu utonil v pozabo. Sicer ni posebej talentiran, a se vašega denarja ne bo branil. Omeniti velja, da je njegovo žganje ključno za literarni razvoj v širši regiji. Vašo pomoč bo dobil preko sklica ŠTER, DEVET, NULA, ŠTER, DEVET ŠEST.

* * *

S tem se projekt literarnih botrstev uradno zaključuje, saj so gospodarski kazalci pokazali, da je kriza v Sloveniji stvar preteklosti. Dr. Nihilanth obnavlja svoje sodelovanje s TFF 12 in napoveduje novo krizo v roku dveh mesecev. Pri njegovem prizadevanju za restavracijo gospodarske krize in bančne luknje mu lahko pomagate z donacijo na: Literarno-umetniško društvo TFF 12, Cankarjeva 8, 1370 Logatec, IBAN: SI56 0453 0136 121, Koda namena: CHAR, sklic: 00 SVETOVNADEPRA.

Ni komentarjev:

Objavite komentar