ponedeljek, 6. januar 2014

ZAKLJUČEK ZLATEGA PROTEUSA 2013

Zaključil se je Zlati proteus 2013! Glasovnice so se zbrale na kup z vseh medijev in združile s predčasno oddanimi glasovi ter preštele in presortirale. Zbrali smo 9 milijard 212 milijonov 698 tisoč in 304 glasove. Nekaj manj kot lansko leto, a boj za prestižno nagrado ni bil nič manj bojevit. Medtem ko so nagrajenci proslavljali še dolgo do jutranjih ur, so se poraženci kislo držali v kotu, zavistno opazovali svetleče kipce in v rokah čvrsto držali tolažilni kupon za Nihilanthovo delavnico defetizma in cinizma. Po četrti uri zjutraj so v svečani dvorani nekaj problemov povzročali joškofili, a jih je na srečo Biro za preiskave in končno rešitev TFF12 pravočasno »odstranil«. Zlatan Ibrahimović je spil kakšnega preveč in se razgalil v modrcu z napisom 'Not your business'.

Prireditev so vseskozi uspešno povezovali na mikrofon priklopljeni možgani Georga Carlina, kar je posebej za ta dogodek omogočil Pododdelek TFF12 za prezervacijo možganov Georga Carlina in si že prislužil nominacijo za naslednje leto. Možgani Georga Carlina so z nenehnimi čemernimi komentarji na račun svojega obstoja izzvali salve smeha in aplavza. Nekajkrat so tudi zaprosili, da jih odklopijo z diod in pustijo umreti, zaradi česar so nekateri gostje v publiki od krohota popadali s svojih stolov.

Gala večer se je pričel s podelitvijo Zlatega proteusa za najbolj dejaven pododdelek TFF12.
Zmage je bil s slabimi 40 % glasov deležen Pododdelek TFF12 za literaturo in tekoči dušik za vestno delo pri organizaciji Kriogeničnega časoplova 2013 in njegovem začasnem in še prihajajočem dokončnem zaključku.


TFF12 nagrajenemu sektorju želi še veliko uspehov v prihodnosti in pozdravlja idejo ponovitve nagradnega natečaja čez 169 let.

Po slavnostnem govoru višjega sekretarja Pododdelka TFF12 za literaturo in tekoči dušik in bučnem aplavzu, ki je sledil ter pol-glasnem negodovanju članov Mobilnega laboratorija TFF12, se je prireditev nadaljevala s podelitvijo Zlatega proteusa za najboljšo opombo Manifesta (jez)decev vsebine.
Nagrado je prejela beseda nágniti oz. nagníti, ki je hkrati dovršne in nedovršne narave, skriva v sebi kompleksnost in večplastnost modernega sveta. Tako se gibljemo od univerbizacije pomenov spraviti kaj iz pokončne lege v poševno do volje do dela in nagnjenosti k razvadam. Če poenotimo še same pomene, pridemo do nagnjenosti k razvadam v poševni legi. Ali v obliki ljubezenskega sporočila: „Nágnil in nagníl te bom do kraja.“ Torej dovršno dejanje, ki smo ga odpeljali v večnost, kar pač bi naj ljubezen sama tudi bila.


TFF12 opombi želi nadaljnjo visoko vsebnost informativnosti in izstopajoč položaj med ostalimi opombami Manifesta (jez)decev vsebine.

Po kratkem glasbenem vložku se je podelitev nadaljevala z nagrado Zlati proteus za najslabši fiktivni lik leta, kjer smo zabeležili najprepričljivejšo zmago letošnjih nagrad.
Boris Cavazza je pobral skoraj dve tretjini glasov vseh volilcev in bi vsekakor dobil mandat za sestavo katere koli vlade, če ne bi bil fiktivni lik. Nagrado sta prevzela avtorica romana Cavazza Vesna Milek in igralec ter režiser Boris Cavazza, po komer fiktivni lik nosi tudi ime. Ko ju je Ank-h, ki je kipec predala nagrajencema, vprašala, ali je bil roman način, kako s fikcijo nekomu dobesedno izboljšati preteklost, sta se le namuznila in hitro smuknila s slavnostnega odra. Bučnemu aplavzu se je pridružilo kimajoče strinjanje: »Res preočiten fiktivni lik.«


TFF12 čestita nagrajencema in jima želi še naprej čudovito fiktivno življenje.

Možgani Georga Carlina so nato skupaj z glavo Ivana Cankarja uprizorili kratek skeč na temo sifilisa in tako napovedali podelitev težko pričakovane nagrade Zlati proteus za dialog.
Glas publike jo je podelil zgodbi Piškoti. Ker se Douglas Adams zaradi neodložljivih obveznosti ni uspel udeležiti podelitve, je v njegovem imenu prevzel skulpturo prevajalec zgodbe, Drisky.


V svojem nagovoru je posebej izpostavil dejstvo, da je takšno nagrado pobrala zgodba, v kateri ni niti sence dialoga. V svojem slogu je dodal, da je apokalipsa blizu. Ob odhodu s prizorišča se je z dvignjenimi rokami postavil pred drugouvrščenim Vinkom in ga glasno zasmehoval.

Sledila je podelitev nagrade Zlati proteus za najboljše besnenje v slovenskem jeziku, ki je letos ostalo brez svoje komplementarne nagrade za besnenje v tujem jeziku zaradi pomanjkanja finančnih sredstev, ki so bila raje preusmerjena v Center za zaviranje kapitalskih krogov TFF12.
Zmaga je zasluženo pripadla kolumni Isti, ista, isto, a Gozdni Sadež se je moral zadovoljiti s pošiljanjem kipca preko pošte, saj Dimitrij Rupel, ki ga je določil za simbol vsega, kar ostaja isto, na prireditev žal ni prišel, saj ni našel svoje poti iz petega nadstropja trinadstropne hiše.


Številnim kazanjem s prstom v Zofko in Grincha, ki sta pobrala natančno 2 glasova, kar se v grafu sploh ne pozna, najverjetneje pa sta si jih podelila sama sebi, je sledil glasbeni duet Dido in Eminema, ki je odpel komad Stan, a večina publike ni ravno dojela, zakaj.

Društvo TFF12 je z nagrado Zlati proteus za najboljše pismo bralcev hitro opravilo.
Možgani Georga Carlina zmagovalca niso razglasili, ampak so mu enostavno poslali pismo s pojasnilom, zakaj prilagajo zlati kipec. Po dolgem vrtanju Oddelka TFF12 za novinarske konference in splošen P.R. smo izvedeli, da je nagrado prejelo pismo Mance, redne odjemalke TFF-jevih nafukatorjev.


Sledil je izredno dolgočasen in neumesten dokumentarec o ilegalnem kitolovu, polnim prikritega oglaševanja nove pesniške zbirke iz krogov društva TFF12. Film je publiko zazibal v globok spanec. Zbudila se je šele pol ure kasneje z neutolažljivo potrebo po tem, da izplača kar največ denarja za še neizdane pesmi štirih vročih mladih avtorjev. Šele tedaj so opazili, da si je anonimni nagrajenec postregel s kipcem za najboljše internetno iskanje.
Oseba, ki je v Google vtipkala kompromitirajoče geslo: »ogromni kurci izpoved« je očitno izkoristila trenutek nepazljivosti in se izognila razkritju. Dokler niso pristojni organi pregledali nadzornih kamer in z gotovostjo ugotovili, da gre za Vinka Vasleta, znanega novinarja in avtorja številnih kakovostnih političnih analiz. Pododdelek TFF12 za javno zasmehovanje bo v kratkem začel medijsko kampanjo, v kateri bo omenjen incident serviran slovenski javnosti s kar največ pikantnimi podrobnostmi.


Sledil je nastop vse bolj slečenega Zlatana Ibrahimovića, ki je pred napovedjo nominacij za svoj najboljši gol oznanil nadaljevanje literarne kariere in napad na Nobelovo nagrado za literaturo. Požel je entuziastične vzklike odobravanja in prerivanje v Duštvu slovenskih knjižnih prevajalcev, ki so si želeli izboriti ekskluzivne pravice do njegovih prihajajočih del.
Na srečo prisotnih jih je presekala novica, da je bil za najboljšega izglasovan gol proti Franciji.


Ibrahimović je ganjen prejel nagrado iz svojih rok in se z zatikajočimi besedami zahvalil samemu sebi za izjemen prispevek na področju športa.

Kljub temu, da je nastop IbraKadabre vsako leto paša za oči, so obiskovalci prireditve v tem trenutku napeto pričakovali finale grande Zlatega proteusa 2013. Čakale so nas še glavne tri nagrade in letošnji šok ne bi mogel biti večji.

Prvi od treh najprestižnejših se podeljuje Zlati proteus po izboru bralcev, kjer borba ne bi mogla biti bolj izenačena. Kar nekaj nominirancev je končalo z enakim številom glasov, kar je pomenilo, da je žirija morala razsoditi po kodeksu, za katerega skrbi bivši NKVD (Nova koalicija vedoželjnih didaktikov), ki se od inkorporacije v TFF12 imenuje Pododdelčni inšpektorat za zgodovino, didaktiko in administracijo TFF12.
Nagrado je prejel »En random gej osebek, po možnosti Tim Uršič«. Nagrajenca so člani društva TFF12 dolgo časa prepričevali, naj se prireditve udeleži, a je vedno znova pojasnil, da ima preveč random gej reči na urniku.

Ko se je zazdelo, da se publiki spet vračajo na obraz nasmeški in dobra volja, se je v dvorani stemnilo; na odru se je zasvetila cenjena skulptura, Črni proteus, ki jo društvo TFF12 podeljuje nagrajencem za življenjsko delo.
Ob spremljavi Beethovnove Pete simfonije se je med publiko počasi spustil lebdeči dr. Nihilanth. Spričo veličastnosti trenutka je občinstvo vztrepetalo, šakali so se stresli od mraza, Zlatan Ibrahimović pa je pobruhal Vesno Milek, ko je le-ta moledovala za intervju. Po tesni in vztrajni kampanji, polni lobiranj, podkupovanj, hipnoze in nizkih udarcev je nagrada prišla v prave roke, so se naenkrat strinjali navzoči. Dr. Nihilanth je vrnil deželi svoj pravi značaj in dodal piko na i svoji bogati karieri, je v obrazložitvi povedal hipnotično zapeljivi glas neznane osebe, ki je prihajal nekje iz trebuha nagrajenca. Mike Tyson bo pač moral počakati na svojo priložnost, je dodal za konec. Ni bilo junakinje, kaj šele junaka, ki bi se drznil ugovarjati.

Medtem ko so nekateri ploskali iz radosti, drugi zaradi paranoje, tretji pa iz preproste naveličanosti, je kratek alarm napovedal podelitev zadnjega kipca, Grand prix aurum proteus za najboljšo objavo (jez)decev vsebine. Letos je čast predaje padla na Satiričnega Rosomaha in Naughtiusa Maximusa, ki sta izoblikovan kos zlata komaj dvignila s tal ob branju nominirancev, kar je opravilo Neko Zveneče Ime preko Skypa.
Kljub temu, da Manifest še vedno prepričljivo vodi v številu ogledov in ti z naraščujočim naborom opomb niti ne prenehajo ter da Veliki vesoljski fuk na (jez)dece vsebine pripelje največ ljubiteljev družine, obal, živali, debelušk in resnosti ter da Šakali že čakajo na svojo filmsko priredbo, je Grand prix 2013 z okroglimi 50% glasov prevzel NAFUKATOR!


Medtem ko sta Rosomah in Maximus kipec odnesla v arhiv TFF12, se je Drisky v imenu društva in bloga vsem obiskovalcem in posebej glasovalcem prav lepo zahvalil in povabil vse k ponovnemu sodelovanju naslednje leto. Kljub pozni uri so se domala vsi iz publike udeležili after-partyja, ki ga je organiziral dr. Nihilanth v sosednji avli, kjer so obiskovalce čakali stoli in tiha maša, ki jo je prekinil šele Zlatan Ibrahimović, ko je ugotovil, da se na prireditvi nikoli ne bi uspel tako napiti, če TFF12 ne bi priskrbel ekipe nafukatorjev, ki so se redno sprehajali po slavnostni dvorani.

Zlati proteus za leto 2013 je s tem dejanjem uradno zaključen. Večina je odšla domov z zadovoljstvom in zadoščenostjo, tistih nekaj kislih obrazov pa se je združilo v novo svetovno velesilo in zavladalo polovici planeta, kar pa ste brez dvoma že slišali na poročilih.

Vse bralce (jez)decev vsebine prisrčno pozdravljamo in jim želimo srečno novo leto, ki naj se ponovno zaključi z glasovanjem za najboljše stvaritve.

Ni komentarjev:

Objavite komentar